גופי תקשורת מובילים בארה"ב ובעולם, בהם הניו יורק טיימס, סוכנות הידיעות AP, AFP ואחרים - הודיעו כי הם מסרבים לחתום על תקנות הדיווח החדשות שהציג משרד ההגנה האמריקאי, מהלך שיביא לביטול אישורי העיתונאים שלהם לפעול מתוך הפנטגון.
המדיניות החדשה מצטרפת לשורת צעדים שכבר ננקטו לאחרונה, בהם צמצום דרמטי במספר התדרוכים לעיתונאים, פינוי משרדי תקשורת מתוך הפנטגון (כולל של CNN, NBC, NPR ו-Washington Post) וחובת ליווי עיתונאים מחוץ לאזורים מוגבלים. גורמים בפנטגון טענו כי יש צורך לפנות מקום עבור כלי תקשורת נוספים - רבים מהם שמרניים.
בהצהרה משותפת שפרסמו רשתות הטלוויזיה ABC, CBS, CNN, NBC ואפילו Fox News הימנית-שמרנית והמזוהה עם הממשל, נכתב כי התקנות "מגבילות את יכולת העיתונאים ליידע את הציבור והעולם על נושאי ביטחון לאומי חשובים". גם AFP הצרפתית הצטרפה למחאה ואמרה כי אינה יכולה להסכים לתנאים "המנוגדים לעקרונות יסוד של החוקה האמריקאית ושל עיתונאות חופשית".
מגמה מדאיגה
האיגוד המקצועי של עיתונאי הפנטגון (PPA) טוען שהכללים החדשים "חונקים" את העובדים בפנטגון ומאיימים על עיתונאים שמנסים להשיג מידע שלא אושר מראש לפרסום. לפי הדיווחים, עד 100 תעודות עיתונאי עלולות להתבטל בעקבות הסירוב לחתום על המדיניות החדשה.
מאחורי המדיניות עומד שר ההגנה פיט הגסת', לשעבר מגיש בפוקס ניוז וחייל במשמר הלאומי, שמוביל קו תקיף נגד הדלפות מתוך מערכת הביטחון.
המהלכים מעוררים ביקורת חריפה ומעלים חשש להידרדרות מתמשכת בשקיפות הממשלתית ובחופש העיתונות בארה"ב. עם כניסתו של טראמפ לתפקיד, דוברת הבית הלבן ביצעה שורת מהלכים לדחיקת העיתונות המסורתית והביקורתית: "החל מהיום נאפשר לעיתונאים עצמאיים, פודקאסטרים, משפיעני רשת ויוצרי תוכן להגיש בקשה באתר ולבוא לפה לשאול שאלות".
בהמשך הוציא הנשיא צו נשיאותי לסגירת השידור הציבורי בארה"ב מסיבות פוליטיות, אלא שתחנות השידור האמריקניות ישרדו כי הן לא תלויות בתקציבי הממשל, התיקון השני בחוקה מגן עליהן, והקונגרס עצמאי ויכול לעצור את המהלך. במקביל תבע טראמפ מספר כלי תקשורת מרכזיים במדינה.