לן בלווטניק בחר סופית בהצעתו של פטריק דרהי המזוהה עם נתניהו לרכישת ערוץ 13, והצעת ההייטקיסטים לחיזוק הערוץ נדחתה - כך נודע לוואלה. עוד נודע כי דירקטוריון רשת התכנס בימים האחרונים ואישר את העסקה, וההערכה היא כי כבר בימים הקרובים צפוי להיחתם בין הצדדים הסכם עקרונות. שורת ארגונים בחברה האזרחית נערכים לסכל את המהלך בנימוק של פגיעה בהוראות החוק, בתחרותיות ובחופש הביטוי.
במידה וייחתם הסכם כזה, הצפי הוא לגל פיטורים המוני בחדשות 13 וב-i24news. שתי החברות מעסיקות יחד כ-500 עובדים, וההערכה השמרנית מדברת על ויתור על כמחצית מהם, בין אם באמצעות מיזוג בין החברות ובין אם באמצעות בליעה של רשת 13 את i24 - תסריט שנחשף לראשונה לפני מספר שבועות בוואלה, וכעת לובש אופי מעשי.
על פי גורם המעורה בפרטים, במסגרת ההסכם שייחתם צפוי דרהי להעביר 25 מיליון דולר באופן מיידי עבור 15-25% מהמניות של רשת 13, במזומן לידיו של בלווטניק. האחרון, כזכור, הציע את הערוץ ללא תמורה כספית, ובלבד שהרוכש יזרים כספים לחברה ויפרע את חובותיה.
דווקא קבוצת ההייטקיסטים, בראשות מייסדי וויז אסף רפפורט, ינון קוסטיקה, עמי לוטבק ורועי רזניק, הציעו הצעה כספית גבוהה יותר - כ-100 מיליון דולר בהשקעות במשך שלוש שנים, תמורת השליטה. אלא שלפי מקור המעורה בפרטי המו"מ, מסביבת ראש הממשלה נתניהו הועבר לבלווטניק מסר שעסקת דרהי תוכל להיות מאושרת באופן מהיר יותר. לפי המקור, סלע המחלוקת האחרון בין בלווטניק להייטקיסטים היה מי יזרים כסף לערוץ עד מתן האישור הרגולטורי, והמסר שהתקבל מבלווטניק היה שלקבוצת ההייטקיסטים ייקח חודשים - בעוד לדרהי האישור יינתן בהקדם.
נזכיר כי לאחרונה חבר מנכ"ל הערוץ אמיליאנו קלמזוק לדרהי תחת ההצעה המשותפת. עוד יצוין כי בשנה האחרונה נפגש קלמזוק עם קרעי מספר פעמים, לפגישות שתוכנן עדיין לא ברור. עוד נזכיר כי בימים הקרובים צפויה להיכנס לתפקיד יו"ר הרשות השנייה, המיועדת מטעמו של השר קרעי, ד"ר יפעת בן חי שגב - והרשות היא זו שיכולה לתת מסלול ירוק למשקיע אחד, או לעכב הליכים לאחר.
אלא שכדי לאשר את עסקת בלווטניק-דרהי, יצטרכו הצדדים לעבור לא רק את משוכת הרשות השנייה, אלא גם את הרשות לתחרות וחוק בעלויות צולבות - האוסר על בעל חברת טלוויזיה במנויים להחזיק גם בערוץ ברודקאסט. אמנם דרהי, מהחזיק גם ב-HOT, עתיד להחזיק תחילה רק 15% מהשליטה ברשת 13, אך מאחר ויהפוך למזרים הכספים היחיד בערוץ, עשוי להיחשב כבעל שליטה בפועל. על פי סעיף 41 בחוק השידורים דרהי לא יכול להחזיק יותר מ-15% ברשת כל עוד הוא מחזיק ביותר מ-15% מהוט - גם אם קלמזוק הוא הפנים של העסקה.
הצדדים בדרך למאבק
פטריק דרהי צפוי לקבל כאמור רק 15% ממניות הערוץ בשל ההגבלות הרגולטוריות - אך הזרמת הכספים שלו צפויה, כך לפי מסמך העקרונות המסתמן, להתבצע עוד לפני אישור הרשות השנייה. גם פה טמון מוקש, שכן ערוץ i24 נחשב למתחרה בחדשות 13 - והחוק אוסר על הזרמת כסף לחברה מתחרה, לפני אישור הרשות לתחרות.
גם אם תיפטר סוגיית הבעלות הצולבת - שתעלה את השאלה האם דרהי יהיה בעל השליטה האמיתי - צפויה לעסקה גם התנגדות של גורמים אזרחיים וביקורת שיפוטית. נזכיר כי לדרהי יצא בעת האחרונה מוניטין של בעלים שלא מהסס לפטר עיתונאים בהיקפים גדולים. כשברקע שנת בחירות והחלטת ממשלה על סגירת כלי תקשורת דוגמת גל"צ, לא מן הנמנע שגם מצד היועמ"שית ובג"ץ תינתן ביקורת שיפוטית.
כאמור, בחדשות 13 נערכים למאבק, עם רוח גבית של גורמים אזרחיים ורגולטוריים. במכתב שהוציא ועד העובדים אתמול, אחרי הפרסום בטוויטר של וואלה, נכתב: "ביקשנו אתמול מהנהלת "רשת" להשהות לעת עתה את המו"מ, המתנהל זה כחודשיים, בנושא הקיצוצים בחברת החדשות. להבדיל מציפיית הערוץ לשיפור נתוני הצפייה ולהתאמות בתקציב, שנידונו בשיחותינו עד כה, פיטורים המוניים בחדשות 13 מהסוג שמוזכרים בתקשורת אפרופו הדיווחים על שינוי בבעלות - בין אם כתכנית עסקית או במסגרת מיזוג עם חברה מתחרה - מעולם לא עלו על שולחן המו"מ ואנו מתנגדים להם בתוקף. אנו סבורים כי כעת נכון להמתין עד להתבהרות התמונה באשר לזהות הבעלים בערוץ 13 ולכוונותיהם בדבר חברת החדשות, עצמאותה העיתונאית ועתידם התעסוקתי של עובדיה. אנו ערים לחששות הטבעיים בעקבות הידיעות של השעות האחרונות. כידוע, עובדים אינם בוחרים בבעלי החברה שמעסיקה אותם, ואנו נקבל בהשלמה כל החלטה בעניין שתעמוד בהוראות הדין.
@i24news.he כך ניסו "להקריס את הבנקים" כדי למנוע את הרפורמה המשפטית את היזם ואיש ההשקעות דובי פרנסס רובנו מכירים מהופעתו בתוכנית הריאליטי "הכרישים", האיש המושחז עם הפה הגדול. במהלך מחאות הרפורמה הוא לא היסס לקפוץ לאש הפוליטית והתבטא נגד חבריו לעסקים ולהייטק. מאז הספיק להתקרב לנתניהו והפך ליועץ הסתרים שלו לענייני הבינה המלאכותית. בריאיון מיוחד לנוה דרומי הוא פותח הכול, בלי חשבון - על שותפתו לשעבר עינת גז שהחליטה להוציא כספים מישראל, על הקולגות שניסו להקריס את הכלכלה ולמה הוא משוכנע שאלוהים שומר עליו מתוך קבינט שישי, כל שישי ב-19:53, ערוץ 15 בשלט @Nave Dromi ♬ original sound - i24NEWS HE
"יש לקוות כי חדשות 13 תישאר בית עיתונאי חופשי תחת כל קבוצה שתשתלט על "רשת". בכל מקרה, דפוס הפיטורים ההמוניים שנראה בחודשים האחרונים באחד הערוצים האחרים - אינו מקובל על הוועד, ובהקשר זה נציין כי סכסוך העבודה בחברת החדשות עודנו תלוי ועומד".
ממול, גם דרהי לא מזניח את החזית הציבורית, ובמקביל, אתמול שודרה בערוץ i24, בתוכנית "קבינט שישי" המזוהה עם מסריו של ראש הממשלה כתבה ארוכה ושלילית על חברות ההייטק שהובילו ותרמו למחאה נגד המהפכה המשטרית, וכלפיהן נטען בכתבה כי הן "ניסו להקריס את הבנקים", מסיבות פוליטיות.
